Liv van Aelst, het grote publiek kent haar voornamelijk van televisie in de VTM serie Spoed, Sara, Familie en haar deelname aan Op zoek naar Maria. Momenteel staat Liv in het theater met de musical Nonsens van Event-Team, het ideale moment om Liv het hemd van het lijf te vragen en haar deze maand in The Spotlight te zetten!

De laatste jaren was je dan vooral te zien in musicals zoals Ben X, Domino en 14-18. Hoe kijk je terug op die tijd?

Dat was een zeer leuke en drukke periode. Uiteraard omdat je bezig bent met je vak, met wat je graag doet. Maar ook de sfeer met de collega’s die je er steeds bij krijgt is altijd wel speciaal. In de ene productie sta je weer samen op de planken met (oude) bekenden en in de andere leer je weer nieuwe mensen kennen. Altijd fijn om nieuw jong bloed erbij te krijgen. De mengeling van jong en oud maakt een productie zo sterk én je leert altijd nog bij! Kijk, als je samen in een productie staat dan werk je ook bijna 24 uur op 24 samen. Het is zo intensief werken, je leeft allen samen toe naar een première en dan de reeks voorstellingen dat het op korte tijd echt een band schept. Ik heb dan ook het geluk gehad om o.m. in deze drie totaal verschillende musical producties te staan waaraan ik allemaal goeie en leuke herinneringen heb. Al hadden voor mij Ben X en Domino wel wat langer mogen duren, een heel jaar zelfs, zoals 14-18.

We vonden op je website nog wat reclame filmpjes terug, reclame is iets héél anders dan het “standaard” acteer werk in musicals en… Of niet? Hoe is je ervaring?

Wat is standaard acteer werk hé?! Uiteraard is er een verschil in tv en theater, maar acteren is acteren. Je voelt het of je voelt het niet, haha. En wat reclame betreft is het altijd fijn om dat soort werk ook eens te kunnen doen. Al is dat heel vaak gewoon geluk hebben. Ik zeg altijd, een casting voor reclame is zoals de lotto winnen. De kans is meestal zo klein dat je het hebt, dus als je dan een verlossend telefoontje krijgt van het castingbureau dan lijkt het alsof je een winnend lot had. Vaak heeft het zelfs niet zo veel te maken met wel of niet kunnen acteren, eerder met welk type ze zoeken en of je past in hun puzzel. Als ze net jouw kop willen dan heb je geluk!

Maar op de set word je wel altijd zeer goed in de watten gelegd vind ik. Dan merk je wel het verschil van budget, haha.

Je bent een vrouw met enorm véél talenten dus, wat vind je het allerleukste om te doen? en waarom?

Dat is nu altijd al één van de moeilijkste vragen geweest om te beantwoorden. En geloof me, ik heb ze al vaak gekregen.

Ik doe alles eigenlijk even graag en met even veel passie en werkvreugde. Het leuke aan dit vak en aan de opdrachten die ik allemaal doe is dat het zo gevarieerd is. Dat is net wat het zo aangenaam maakt. Dat je niet afhangt van één specifieke opdracht en je je kennis zo kan uitbreiden is toch geweldig. De ene dag sta je in een langdurige theater of musicalproductie, ga je tussendoor eens een dubbing doen, een spotje inlezen of backings inzingen en de andere keer ben ik dan weer voor een tijdje weg, op tournee met een artiest. Ik heb nooit willen kiezen en gelukkig ook nooit moeten kiezen. Dat is net mijn geluk geweest denk ik, want anders had ik wellicht al lang op mijn gat gezeten en zitten wachten op de volgende opdracht. Op deze manier ben ik eigenlijk altijd bezig geweest en van het ene kwam het andere. Ik ben blij dat het zo is gelopen en had het zeker niet anders gewild.

Naast je zangtalent in musicals, was je ook 20 jaar de vaste backing op de Night of The Proms. Hoe was het elke keer weer om in het sportpaleis te staan? En met klassenbakken als Joe Cocker,…The Simple Minds…, Donna Summer te mogen zingen? 

Fantastisch natuurlijk! Dat was een geweldige tijd. Ik ben er ooit ingerold toen ik nog studeerde aan het conservatorium in Antwerpen. Ik zag op school een oproep hangen voor zangers en zangeressen en schreef me in. En niet veel later kreeg ik te horen dat ik erbij was. Ik vergeet nooit die allereerste keer. Hét sportpaleis … die zaal is echt wel groot hoor. En als je dan voor een publiek van (toen in die tijd nog met de studenten en een bomvol plein in het midden) 20.000 man speelt dan stroomt er toch wel wat extra adrenaline door je lichaam als je daar staat. Maar, aan alles wen je dan ook weer heel snel. Want na een tijdje was dat maar ‘gewoontjes’, voor zoveel volk zingen (lacht). Uiteraard heb ik daardoor met zeer veel binnen- en buitenlandse artiesten kunnen samenwerken. Bij de ene artiest blijft er een iets mooiere herinnering hangen dan bij de andere, dat spreekt voor zich. Maar wees gerust, ze zijn in de minderheid, diegenen met wie ik liever niet meer zou willen samen werken Bovendien heb ik met de NOTP ook veel in het buitenland gezeten, tot zelfs in Amerika. Ook dat was mooi meegenomen.

Maar aan alle mooie liedjes komt een einde en na 20 jaar was het tijd om de fakkel door te geven aan een nieuwe generatie. Eén ding is zeker, die periode vol goeie herinneringen pakken ze mij niet meer af!!

Tijd dus voor wat anders? Zijn er andere projecten? Zo ja welke?

Jazeker, ik zit niet stil. Ik ben nu bezig met de repetities voor de musical Nonsens bij Event Team. Dat gaat heel tof worden. Ik herinner me dat ik als tiener deze productie eind jaren 80 zag in het Fakkeltheater met toen al Anne Mie Gils, en dacht; daar wil ik ook ooit in staan. Et voilà, het is zover. Nu staan we samen op het podium. Geweldig vind ik het!

Daar gaat dus zowat al mijn energie en tijd naartoe momenteel.

En dan begin volgend seizoen, in het najaar, speel ik mee in ‘8 vrouwen’ bij het EWT. Ik heb deze voorstelling ooit al eens gespeeld maar nu mag ik een andere rol voor mijn rekening nemen, gelukkig maar want dan is de uitdaging eens zo groot. En we hebben een ongelooflijk straffe cast bijeen gekregen. Het zal dan meteen ook de volgende samenwerking zijn met Anne Mie en Dorothy Wuyts, die ook meespeelt in Nonsens. Verder ook nog met o.a. Liliane Dorikens, Daisy Thys, Ann De Winne…. Je hoort het, allemaal straffe madammen. Als dat maar goed komt

Zoals je hiervoor aangeeft sta je binnenkort in de Musical Nonsens, Vertel eens wat meer over deze musical

Het is een musical van Dan Goggin, in een Nederlandse vertaling en bewerking van Mitta Van Der Maat. Het verhaal begint wanneer de zusters ontdekken dat hun kok per ongeluk 52 zusters vergiftigde. De overgebleven zusters hebben niet genoeg geld om alle zusters te begraven en daarom organiseren ze een benefietvoorstelling om zo geld in te zamelen. Maar, natuurlijk loopt niet alles zoals gepland …

Het is een groots opgezette show en elke overgebleven zuster wil haar act graag brengen, maar Moeder Overste is niet altijd even makkelijk en steekt daar soms een stokje voor. Maar wees gerust, het wordt een heuse show met zang, dans, ballet, een zalige quiz en vele komische verrassingen!

Je speelt samen met O.A. Anne Mie Gils en Dorothy Wuyts? Heb je al eerder met hen gespeeld? Kijk je hier naar uit? 

Ja hoor, we zijn niet aan ons proefstuk toe. Met Anne Mie heb ik al meerdere producties gedaan. In de beginperiode bij Studio 100 stonden we samen in Sneeuwwitje en Assepoester. Later kwamen we mekaar dan weer tegen in Domino. Ik was zelfs in al deze producties haar understudy. Het fijne is nu dat we dit keer écht naast mekaar op de planken staan. En mijn samenwerking met Dorothy dateert ook van in de Studio 100 periode. Zij was in de musical Pinokkio één van de kinderen en ik moest haar mama spelen. En kijk nu, het kan keren hé

En het blijft bij beide dames dus ook niet alleen bij dit, want zoals ik al zei staan we in het najaar ook weer samen op de planken, maar dan in ‘8 vrouwen’ in het EWT. Ook daar kijk ik al naar uit!

Waarom moeten de mensen naar Nonsens komen kijken?

Wel, het is precies 30 jaar geleden dat de première plaatsvond op Broadway. Ondertussen werd het meer dan 5000 keer wereldwijd gespeeld, vertaald in 21 talen en werd uitgeroepen tot een internationaal theaterfenomeen. Dus, wil je een avondje plezier, de dagelijkse zorgen even achter je laten of gewoon leuke songs horen met een groot show gehalte erbij? Dan moet je ongetwijfeld een ticketje kopen want anders mis je echt iets. Het is een leuk verhaal, super toffe muziek, een geweldig fijne cast met zowel vaste waarden als nieuw jong talent … kortom, komen kijken is de boodschap want het zal een avond worden die je niet snel zal vergeten!

Waar speelt de musical? Hoe kunnen mensen tickets kopen? 

We gaan 3 juni in première in het Cultureel centrum van Evergem. 9 en 10  juni staan we in Theater Elkerlyc in Antwerpen en dan midden juli gaan we de Gentse Feesten onveilig maken want dan spelen we daar in de Groenzaal. Tickets kan je bestellen via Sherpa.be – Uitbureau.be en Ticketsgent.be. Maar alle info en nog veel meer vind je op www.event-team.be.