Maandelijks zetten wij een acteur of actrice in de spotlight.

Voor deze tweede editie heb ik Helle Vanderheyden uitgenodigd voor een interview. We leren haar beter kennen en kijken samen naar haar artistieke toekomst.

 

Interview met Helle Vanderheyden

Helle Vanderheyden

Welke stappen heb je moeten ondernemen om te staan waar je nu staat?

Als kind stond ik nooit stil en al vrij snel werd ik op dansles gestuurd! Ik ontdekte pas in 2006 musical, toen ik de musical Mamma Mia! in Antwerpen zag. Een discipline waarin werd gezongen, gedanst en geacteerd en dat allemaal tegelijkertijd. Ik had een nieuwe hobby gevonden!

Toen mijn lesgevers vroegen of ik er wel eens aan dacht om van mijn hobby mijn beroep te maken, heb ik mijn kans gewaagd en geauditeerd voor de musicalopleiding in Tilburg. Vier jaar later had ik mijn diploma op zak! Dan kom je plotseling in de toch wel onzekere acteurswereld. Auditeren, auditeren en nog meer auditeren. Vaak afgewezen worden, maar niet bij de pakken blijven zitten en op naar de volgende!

 

In welke theater/musicalproducties heb je al meegespeeld?

Ik ben begonnen bij de musical The Producers in Nederland die jammer genoeg na een maand failliet ging. Gelukkig kon ik iets later terecht bij Domino de musical in Antwerpen.
Vorig jaar speelde ik mee in de musical Assepoester en tijdens de kerst in Sneeuwwitje.
Bij Theater aan de stroom speelde ik in het stuk “One Flew Over The Cuckoo’s Nest” en tot op heden speel ik nog in verschillende educatieve voorstellingen voor scholen.

 

Op tv heb je ook al wat ervaring kunnen opdoen, wat is voor jou het grote verschil tussen theater en tv?

Tijdens Domino de musical deed ik auditie voor Familie. Blijkbaar vonden ze me heel komisch daar [lacht] en zo belandde ik bij De Kotmadam, waar ik vaste studente Martha speel en binnenkort alweer mijn derde seizoen mee opneem. Daarnaast speel ik in Prinsessia Prinses Iris waar ook een serieuze hoek af is.

Bij theater ben je niet altijd versterkt, dus, qua stem, moet je daar net iets meer projecteren. Ook zitten de mensen vaak verder, dus gezicht en lichaam expressie is iets groter. Bij TV is je gezicht soms zo ingezoomd in beeld dat een klein beetje expressie al heel groot lijkt!

TV is ook iets technischer. Bij theater heb je tijdens de scène iets meer vrijheid waar je staat. Bij opnames en zeker multi camera moet je exact juist staan en rekening houden dat je geen mede-acteurs of camera’s afdekt. Bij single camera moet je dan weer opletten dat je haar bijvoorbeeld weer langs dezelfde schouder ligt en je bewegingen exact overeenkomen met de vorige take.

Bij theater heb je een hele spelopbouw en eindig je vaak met een emotionele scène. Bij TV opnames heb je soms die opbouw niet en begin je ‘s ochtends om 8u met de meest emotionele scène.

 

Binnenkort speel je de vrouwelijke hoofdrol in de musical Grease. Dit is je eerste hoofdrol, hoe ervaar je deze repetities?

Wat een mooie kans hé! De repetities lopen vrij vlot. We repeteren met de Belgen apart alle choreo’s en stukjes en dan zijn we al een paar keer naar Nederland gegaan om alles in te passen en met de rest van de Nederlandse cast te repeteren. Natuurlijk is dit net een ander repetitieproces dan normaal. Wij komen bij een groep mensen die de show al 6 maanden speelt. Chapeau voor al hun geduld om terug met ons vanaf 0 te beginnen!

 

Heb je een speciale band met de film Grease? Wat betekent Sandy voor jou?

Ja, toch wel! Ik denk dat ik die film als kind zeker tientallen keren gezien heb. Het is echt nostalgie. Meezingen en dansen met die bekende liedjes. Er werd al wel eens gezegd dat ik leek op Olivia Newton John en toen ik mijn haar naar achter deed met een haarbandje ook wel een Sandy was. Al ben ik qua karakter misschien toch net iets anders als Sandy. Minder braaf! [Lacht]

 

In Maart start ook de theatertournee van Prinsessia. Zijn jullie al begonnen met de repetities daarvoor? Hoe benader je de rol van prinses Iris?

Ja, het wordt even druk, want de repetities starten in maart en dan speel ik vaak ‘s avonds nog met Grease. Prinsessia is ontzettend leuk om te doen. Mijn rol als prinses Iris is lekker gek en rommelig en eigenlijk speel ik soms gewoon een uitvergrote versie van mezelf. [Lacht] Oeps!

We hebben een leuke groep en zijn nu toch al even bezig, dus zijn heel fijn op elkaar in gespeeld en dat is altijd handig! James Cooke, die kok Basiel speelt, gaat ook mee op tournee, dus ambiance is verzekerd!

 

Vind je dat er genoeg aandacht is voor theater en musical in Vlaanderen?

Goh, natuurlijk mag dat voor acteurs altijd meer! [Lacht] We spelen nu bijvoorbeeld samen met de Nederlandse cast van Grease en zij touren bijvoorbeeld een jaar door heel Nederland. België is natuurlijk een stuk kleiner, maar dat zou hier toch al heel uitzonderlijk zijn. Kunst en cultuur blijft heel belangrijk en ik hoop ook dat de overheid kleinere instanties en beginnende productiehuizen blijft steunen met mogelijkheid tot subsidies.

 

Wat zijn je ambities voor de toekomst?

Wat ik momenteel zo ongelofelijk leuk vind aan mijn job is dat ik zoveel verschillende dingen en stijlen kan combineren: TV werk, theater en ook musical. Dit hoop ik zeker in de toekomst te behouden. Het lijkt me zelfs leuk om nog meer disciplines te ontdekken zoals bijvoorbeeld presenteren of misschien stemmetjes inspreken. Kijk, we blijven dromen en we zien wel wat er op mijn pad komt!

 

Fotoshoot

Volgt nog…