Een blik op de carrière van David Verbeeck in ‘De musical – artiest voor dummies’

Wie David Verbeeck kent, weet dat hij al een mooie carrière achter de rug heeft. Bij ‘ de musical – artiest voor dummies’ laat hij aan ons zien in welke producties hij al heeft mogen staan en vertelde er graag een woordje bij door middel van interviews met de gastvrouw.

Maar als je verwacht dat hij ons gewoon vertelde wat hij gedaan heeft dan sla je de bal goed mis. We werden ontvangen als ware cursisten die iets willen leren kennen over het musicalvak. Van zodra we in de zaal zaten sprak de verstrooide professor Veerle Ceuppens ons toe, qua gastvrouw leek ze soms beetje onvoorbereid en versprak ze haar regelmatig. Al weten we niet of dat dat de ‘gespeelde’ verstrooide professor was die zich versprak of Mevr. Ceuppens zelf. Maar met de nodige humor wist ze het publiek toch mee te nemen in haar lessen over ‘ de musical – artiest’.

Ze stelde ons het prototype van de musicalartiest voor namelijk David Verbeeck, aan de hand van zijn carrière hebben we alle puntjes overlopen die een musical acteur moet bezitten. Zo hebben we de puntjes ‘ Droom groot, Straal, Spaar je stem!, Spaar je adem!, Fake it ‘ Till you make it’, en nog vele andere overlopen. Het publiek in de zaal moest aanduiden op het blad dat we bij de binnenkomst kregen welke puntjes er voor ons belangrijk waren, er werd gedurende de voorstelling op gehamerd dat we het moesten invullen maar uiteindelijk werd er niets mee gedaan. Dit was zeer jammer want het wekte wel nieuwsgierigheid op wat de andere ‘cursisten’ aangevinkt hadden. Dit aspect van de voorstelling hadden ze beter kunnen uitwerken dus daar bleven we wat op onze honger zitten.

Toen ik de titel van de voorstelling las vreesde ik een beetje dat het de zoveelste show ging worden met de grootste musicalhits, ditmaal gezongen door David Verbeeck. Maar niets was minder waar. David zong liedjes uit musicals waar hij in meespeelde en uit tekenfilms die hij had ingesproken. Zo is hij de stem van Timon in De Leeuwenkoning, Mike in Monsters & co en nog zoveel andere. Als eerste nummer bracht hij ‘ Heel dicht bij elkaar’ uit de musical Suske en Wiske, dit nummer gaf mij een zeer nostalgisch gevoel omdat dit de allereerste musical dat ik zelf heb gezien in 1994. Het gaf me kippenvel en voor mij was de toon voor de voorstelling direct gezet.

Samen met pianist Alain Reubens bracht David allerlei nummers uit musicals waarin hij een rol mocht spelen. Zo passeerden de musicals Daens, Marguerite S, Les Misèrables, Fiddler on the Roof, Portret van een Verloren Lente enz. de revue. Verbeeck laat zo zien dat hij een grote musical acteur is die zeer mooie rollen op zijn palmares heeft staan.

Momenteel is David Verbeeck docent drama en coördinator aan de Kunsthumaniora van Antwerpen, afdeling musical en hopelijk zien we hem binnenkort nog eens terug op de planken.