Interview Anne Van OpstalSHG_Anne Van Opstal 52

Wat heb je gestudeerd en waar?

Na mijn middelbare school, waar ik een “gewone” richting  heb gevolgd (wetenschappen wiskunde met 8 uur wiskunde per week), ben ik een zevende jaar musical gaan volgen aan “Dé Kunsthumaniora” te Antwerpen. Daar ruilde ik de wiskunde in voor een acht tal uren notenleer per week en merkte ik al snel dat er veel gelijkenissen zijn tussen wiskunde en muziek!

Vervolgens trok ik naar “Fontys Hogeschool voor de Kunsten” in Tilburg, waar ik werd aangenomen voor de richting Musicaltheater, een opleiding die me met mijn twee voeten op de grond hield, waar ik hard heb leren werken, maar waar ik vrienden heb gemaakt voor het leven.

Was je als kind al muzikaal?

Vanaf de lagere school heb ik muziekschool gevolgd, als hoofdinstrument koos ik saxofoon. Dat was best een grappig zicht, zo een klein meisje met toch een best groot instrument. Als kind had ik minder discipline voor de muziek, maar als tiener begon ik het plezier er meer van in te zien. Zo heb ik dan ook mezelf gitaar leren spelen en de piano die bij ons thuis staat was ook niet meer veilig voor me. Ik vond het dan ook heerlijk om een instrument te leren kennen en daar dan de logica in te zoeken.

Hoe was je eerste productie en hoe heb je deze ervaren?

Mijn eerste professionele productie was de Nederlandse tourproductie ‘Cabaret’, geproduceerd door Ruud De Graaf en Hans Cornelissen. Als stagaire stond ik mee in het ensemble, wat heel indrukwekkend voor me was. Met een bus trokken we Nederland door voor zes maanden. Iets wat we in Vlaanderen jammer genoeg minder kennen… We hadden ook een hele fijne groep, en na die zes maanden, heb ik toch menig traantjes gelaten.

Wat is het hoogtepunt uit je carrière tot nu toe?

Daar moet ik niet over nadenken. Het spelen van ‘Sarah’ in “Roman Polanski’s Dans Der Vampieren”, een grote voorstelling geproduceerd door Musical van Vlaanderen. Uit tal van meisjes gekozen te worden door de regisseur, als onbekend, net afgestudeerd klein blond meisje, om dan naast een icoon als Hans Peter Janssen te mogen staan. Ja, dat maakt indruk op je! Waar ze me op school meer als een ensemble meisje zagen, kreeg ik ineens een hoofdrol. De druk om te presteren voelde ik wel erg, ik was het minst ervaren van de hele cast en had toch een grote verantwoordelijkheid. Maar gelukkig kon ik rekenen op mijn medespelers waar ik me heel snel thuis bij voelde, daarna was het alleen nog maar genieten!!

Welke rol wil je ooit absoluut nog spelen?

Natuurlijk heb ik nog veel rollen op mijn bucket list staan, maar het liefst ga ik op zoek naar nieuwe personages. Om van niets iets te mogen maken, dus het mee creëren van rollen lijkt me heerlijk.

Binnenkort speel je mee in Albert I. Kan je iets meer vertellen over jou rol daarin?

Ik mag de rol spelen van Christine. Ze is de vrouw van de ‘Hoffotograaf’ en de secretaresse van de koningin. Ze is een heel lieve vrouw, type casting? Maar inderdaad, vrouw, want ze heeft ook een kind in de voorstelling, wat dus maakt dat ik mijn eerste moederrol ga spelen.  Heel spannend om niet meer enkel het meisje of het prinsesje te spelen. Maar juist daarom heb ik er nog meer zin in!

Hoe ga je om met de werkonzekerheid in het vak?

Ik probeer om in het nu te leven. Niet te ver vooruit te kijken en te genieten van de projecten waar ik nu mee bezig ben, in plaats van te piekeren over wat er al dan niet zal komen. Dit is natuurlijk niet altijd even gemakkelijk. Gelukkig heb ik een hele begripvolle omgeving. Mijn vrienden en familie begrijpen dat ik er vaak niet bij ben als ik werk wanneer zij een vrije dag hebben, ze steunen me ontzettend.

Als er een periode is waar ik minder werk heb, probeer ik zelf te ondernemen of werk ik in een cafeetje in de buurt. Ik hou er niet van om op de zetel te zitten niksen tot iemand me belt voor al dan niet een nieuw project..

Doe je nog andere dingen buiten musical?

Jazeker! Met musical alleen overleef je niet in Vlaanderen, euh, ik toch niet.. Ik ben momenteel heel druk bezig met mijn nieuw project “Anna West”, Nederlandstalige country muziek in een fris jasje. Naast musicals ben ik ook bezig met educatieve voorstellingen, The Sailorettes (een vocaal trio met Sara Gracia Santacreu en Marianne Carlier), theater met paarden (Horse Creatives) en alles waar ik een nieuwe uitdaging in herken. Zo ben ik ook bezig met een opleiding om avontuurlijke reizen te mogen begeleiden, mijn eerste reis heeft als bestemming Thailand en gaat al door in september!

Ik probeer me zo breed mogelijk op te stellen, om het maximale uit het leven te halen.

Wat zijn je toekomstplannen?

Dat is een moeilijke vraag voor iemand die in het nu probeert te leven… In de toekomst wil ik vooral kunnen genieten van het leven door te doen wat ik graag doe, zonder al te veel zorgen. En ik prijs me gelukkig, want tot nu toe is me dat al aardig gelukt!